ΠΑΡΑΛΙΕΣ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Greek English French Italian Russian
Swedish Polish
 

Άγ. Φωκάς
Η παραλία του Αγ. ΦωκάΠρόκειται για τη µεγαλύτερη παραλία και µια από τις οµορφότερες του νησιού. Απέχει µόνο λίγα λεπτά πεζή από τη Χώρα και συγκεντρώνει ό, τι µπορεί να έχει µια παραλία. Σε άλλα σηµεία υπάρχει µόνο άµµος, σε άλλα βότσαλα ή και τα δυο, ενώ πεύκα και αρµυρίκια προσφέρουν τη σκιά τους κατά µήκος της ακτής. Εστιατόρια, καφετέριες, ενοικιαζόµενα δωµάτια, οµπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά και beach bar µε θαλάσσια σπορ ικανοποιούν όλα τα γούστα. Το κάµπινγκ και το ελικοδρόµιο του νησιού βρίσκονται εδώ. Ο Άγιος Φωκάς είναι ιδανικός για κολύµπι, τζόκινγκ αλλά και περίπατο ως τον αρχαίο βράχο του Βρυοκάστρου µε θέα τη ∆ήλο. 

Σταυρός
Η παραλία του ΣταυρούΣε µικρή απόσταση δυτικά της Χώρας βρίσκεται το παλιό λιµανάκι του Σταυρού. Η γραφική αυτή µικρή παραλία µε τα ερείπια του παρελθόντος είναι ιδανική κυρίως για απογευµατινό κολύµπι, αφού το ηλιοβασίλεµα από εδώ είναι εκπληκτικό. Το µικρό οµώνυµο εκκλησάκι και το ουζερί µε τα φρεσκοψαρεµένα χταπόδια και άλλα θαλασσινά συµπληρώνουν την πετυχηµένη επιλογή. 

Άγ. Μάρκος
Η παραλία του Αγ. Μάρκου∆ίπλα στο Σταυρό βρίσκεται ο Άγιος Μάρκος. Το µικρό εκκλησάκι δεσπόζει στο βράχο που κρύβει κάτω του τη µικρή παραλία. Τα βότσαλα και τα κρυστάλλινα νερά προσελκύουν αυτούς που προτιµούν την όχι και τόσο ζεστή θάλασσα. Όταν φυσά βοριάς, ο Άγ. Μάρκος γίνεται καταφύγιο και ιδανική λύση για τους λουοµένους.

Κιόνια
Η παραλία των ΚιονίωνΑµέσως µετά τον Άγιο Μάρκο συναντούµε τα Κιόνια µε τα Τσαµπιά στην αρχή τους, που οφείλουν το όνοµά τους στον οµώνυµο ιστορικό ποταµό Σαµπιά που εκβάλλει εδώ. Η µεγάλη παραλία µε βότσαλα και πεύκα εκτείνεται µπροστά στον αρχαιολογικό χώρο των Κιονίων µε το ναό του Ποσειδώνα και «βλέπει» τη Σύρο. Πλήθος από ταβέρνες και ενοικιαζόµενα δωµάτια ικανοποιούν τους επισκέπτες. Μετά τα Κιόνια υπάρχουν διαδοχικά ακρογιάλια µε οµορφότερο το τελευταίο της Πλατιάς Άµµου ή του Γερµανού, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. 

Άγ. Σώστης
Η παραλία του Αγ. ΣώστηΛίγα χιλιόµετρα ανατολικά της Χώρας υπάρχει µια σειρά από δηµοφιλείς αµµώδεις παραλίες, µε εκπληκτική θέα στη Μύκονο, και πρώτη αυτή του Αγίου Σώστη. Η όµορφη εκκλησία που χρονολογείται το 19ο αιώνα δεσπόζει πάνω στο βράχο. Η απάνεµη αυτή ρηχή παραλία µε µώλο ιδανικό για βουτιές προσελκύει από οικογένειες έως µοναχικούς τουρίστες. 

Λαούτι ή Σκυλαντάρ
Η παραλία αυτή µαζί µε της Αγίας Κυριακής είναι ιδανική, καθώς συνδυάζει καθαρή θάλασσα µε ωραία αµµουδιά κατάλληλη όχι µόνο για ηλιοθεραπεία, αλλά και για σπορ. Καφετέριες και ταβέρνες συµπληρώνουν την επιλογή των επισκεπτών.

Άγ. Ιωάννης Πόρτο
Ανατολικότερα της παραλίας της Αγίας Κυριακής συναντούµε τον κόλπο του Αγ. Ιωάννη Πόρτο, που παλαιότερα υπήρξε και λιµάνι της Τήνου. Πρόκειται για µια από τις δηµοφιλέστερες και πολυσύχναστες παραλίες του νησιού στον οµώνυµο ανεπτυγµένο οικισµό. Η όµορφη αµµουδιά, η ρηχή θάλασσα, τα σκιερά δέντρα και το γραφικό εκκλησάκι στην άκρη της παραλίας καθιστούν αυτήν ιδανικό προορισµό. Καφέ-µπαρ και οµπρέλες προσφέρουν ανέσεις στους λουοµένους. 

Παχιά Άµµος
Το όνοµα και µόνο προϊδεάζει τους επισκέπτες της παραλίας αυτής για το τι θα αντικρίσουν. Γαλαζοπράσινα νερά «δένουν» µε παχιά χρυσή αµµουδιά και έναν αµµόλοφο που θυµίζει έρηµο. Εκτός από απολαυστικό κολύµπι, η τοποθεσία προσφέρεται για παιχνίδια µε την άµµο και άλλα σπορ. 
Λυχναφτιά
Στο δρόµο του Τριαντάρου-∆υο Χωριών συναντούµε τη διασταύρωση προς την παραλία της Λυχναφτιάς. Πρόκειται για µια ξεχωριστή ακρογιαλιά µε άµµο, βότσαλα και άφθονη βλάστηση. Τα βράχια στην άκρη της προσφέρουν σκιά και σχηµατίζουν φυσικές κοιλότητες. Τα πράσινα νερά είναι πάντα δροσερά και η Μύκονος φαίνεται σε πολύ κοντινή απόσταση. 

Σάντα Μαργαρίτα
Μετά το χωριό Ποταµιά κατηφορίζουµε στη Σάντα Μαργαρίτα. Είναι µία ήσυχη αµµουδερή παραλία που οφείλει το όνοµά της στο οµώνυµο καθολικό εξωκλήσι της περιοχής. Το ότι δε συγκεντρώνει πολύ κόσµο την καθιστά πρώτη επιλογή σε όσους είναι µοναχικοί και αγαπούν τη γαλήνη. 

Λιβάδα
Η παραλία της ΛιβάδαςΠρόκειται για µια ξεχωριστή παραλία, στην οποία πηγαίνει κανείς συνεχίζοντας το δρόµο Στενής-Μυρσίνης. Το φυσικό τοπίο µαγεύει κάθε επισκέπτη, καθώς, εκτός από το ποτάµι που εκβάλλει εδώ και τις λιµνούλες που σχηµατίζονται, τα πελώρια βράχια έχουν λάβει κάθε φανταστικό σχήµα από τον αέρα και τα κύµατα. Η παραλία που είναι ιδανική µε άπνοια έχει βότσαλα που συνεχίζονται και στη θάλασσα, η οποία βαθαίνει απότοµα. Μάλιστα, όπως και στην Κολυµπήθρα, όταν φυσάει βοριάς τα κύµατα σηκώνονται µανιασµένα και θυµίζουν εξωτικές εικόνες. Η περιοχή είναι ιδανική για εξερεύνηση, αφού ο περιηγητής µπορεί να περπατήσει στη ρεµατιά, δίπλα στο ποτάµι και στις βελανιδιές, να φωτογραφήσει το τοπίο και να καταλήξει στο ταβερνάκι.  

Κολυµπήθρα
ΚολυμπήθραΣτην Κώµη συναντούµε το σταυροδρόµι προς Κολυµπήθρα. Μετά από ευχάριστη διαδροµή µέσα από το λιβάδι της Τήνου καταλήγουµε στις παραλίες της Κολυµπήθρας. Πρόκειται για θαλάσσια φυσική λεκάνη, µε το ∆ρακονήσι να δεσπόζει στο µέσο του κόλπου. Το µέρος έχει χαρακτηριστεί βιότοπος, αφού από εδώ περνούν διάφορα σπάνια είδη πτηνών. Η µεγαλύτερη ακρογιαλιά είναι ήσυχη, καθώς δε συνωστίζεται πολύς κόσµος, αλλά και λόγω των ρευµάτων που δηµιουργούνται µε το Βοριά. ∆ίπλα της υπάρχει λιµνούλα µε πάπιες, χελώνες και άλλα είδη ζώων. Η µικρότερη παραλία είναι και η δηµοφιλέστερη. Απάνεµη, βαθαίνοντας απότοµα, ιδανική για σπορ στην άµµο, µε ξαπλώστρες και οµπρέλες, αποτελεί αγαπηµένο προορισµό κάθε είδους επισκέπτη. Οι ψαροταβέρνες πάνω στο κύµα αλλά και πάνω από την παραλία προσφέρουν φιλοξενία στους λουοµένους. Στο µέρος αυτό βρίσκονται και οι παλιές κατασκηνώσεις των Ουρσουλινών, της Λεοντείου σήµερα. 

Άγ. Ρωµανός
Βρίσκεται στο νότιο τµήµα του νησιού µε µικρό αναπτυσσόµενο οικισµό και ανεµπόδιστη θέα στο πέλαγος και τη Σύρο. Πρόκειται για µεγάλη παραλία µε άµµο και σκιερά δέντρα. Στην άκρη της υπάρχει µικρό λιµανάκι µε το οµώνυµο εκκλησάκι. Μια ταβέρνα φιλοξενεί τους επισκέπτες. ∆υτικά του Αγ. Ρωµανού φαίνεται η πανέµορφη ερηµική παραλία της Απηγανιάς µε τα καταπράσινα νερά. Για να πάει κανείς εκεί πρέπει να κατηφορίσει ένα παλιό µονοπάτι, ενώ καλό θα είναι να έχει προµηθευτεί νερό ή οµπρέλα. 

Άγ. Πέτρος
Αποτελεί την πρώτη από τις τρεις παραλίες του χωριού Καρδιανή (µαζί µε τα Καλύβια και τον Όρµο Γιαννάκη). Στη µέση υπάρχει το οµώνυµο καθολικό εκκλησάκι (χτισµένο τον 16ο αιώνα) πάνω σε βράχο που χωρίζει την ακρογιαλιά σε δυο µέρη. Εδώ στις 30/09/1944 χτυπήθηκαν γερµανικά αποβατικά πλοία. Μπορεί κανείς να απολαύσει την ησυχία που προσφέρει το µέρος, τα κρυστάλλινα νερά και την ψιλή άσπρη άµµο. 

Όρµος Γιαννάκη
Βρίσκεται ακριβώς κάτω από το επιβλητικό χωριό Καρδιανή, που είναι κυριολεκτικά σκαρφαλωµένο στο βουνό, µε το οποίο ενώνεται εκτός από τον ασφαλτοστρωµένο δρόµο και µε παλιό παραδοσιακό µονοπάτι. Πρόκειται για οικογενειακή παραλία µε βότσαλα και άµµο. Ο οικισµός εδώ είναι αναπτυσσόµενος και διαθέτει ταβέρνες. Ανατολικά του Όρµου Γιαννάκη βρίσκονται τα «Καλύβια», ένας ήσυχος και γαλήνιος ορµίσκος µε αµµουδιά και αρµυρίκια που προσφέρουν σκιά.Ιστέρνια

Όρµος Ιστερνίων
Είναι το επίνειο του οµώνυµου χωριού και αποτέλεσε παλαιό λιµάνι της Τήνου. Πρόκειται για έναν οικισµό µε αρκετά σπίτια, καφενείο και ταβέρνες πάνω στο κύµα. ∆ίπλα στον όρµο αυτό βρίσκεται η παραλία «Σχοινάκι» µε πλούσια άµµο και λιγοστά αρµυρίκια που προσφέρουν σκιά. Η απάνεµη αυτή ακρογιαλιά αποτελεί ιδανική επιλογή µε το Βοριά. 

Μαλί
ΜαλίΣτο βορειοδυτικότερο σηµείο της Τήνου βρίσκεται ένας γραφικός ορµίσκος µε λιγοστά σπιτάκια, που πρόσφατα ανακαλύφθηκε από τους πολλούς και αµέσως αγαπήθηκε. Αυτό οφείλεται και στον καινούριο δρόµο που διανοίχθηκε µε αφετηρία το χωριό Μαρλάς. Το ροµαντικό αυτό τοπίο µε θέα την αντικριστή Άνδρο ενδείκνυται για ειδυλλιακό περίπατο στα άσπρα βότσαλα και κολύµπι στα καθαρά πράσινα νερά.

Πάνορµος
Παραλία ΠανόρμουΠαλιό λιµάνι της Τήνου, επίνειο του Πύργου, µε το νησάκι τού Πλανήτη να δεσπόζει στο κέντρο του. Εδώ, γύρω από το λιµάνι υπάρχουν διάφορες όµορφες ακρογιαλιές. Αυτή που είναι µέσα στον όρµο µε λιµνούλα µε πάπιες, χελώνες και άλλα ζώα, προσελκύει κόσµο λόγω και αυτής της ιδιαιτερότητας, αλλά και γιατί βρίσκεται µέσα στον οικισµό µε τα κάτασπρα σπίτια, τις ψαροταβέρνες και τις βάρκες να λικνίζονται στα ήσυχα νερά. Αριστερά του Πανόρµου υπάρχει σειρά από πανέµορφες παραλίες, µε οµορφότερη αυτή της «Αγίας Θάλασσας». Με την υπέροχη αµµουδιά της, αποτελεί ιδανικό προορισµό, όταν φυσά Βοριάς, από τον οποίο είναι προστατευµένη. ∆εξιά του Πανόρµου και σε απόσταση 1χλµ συναντάµε την παραλία «Ρόχαρη». Πρόκειται για ένα µεγάλο όρµο µε καθαρή άµµο, γαλάζια νερά και αρµυρίκια που προσφέρουν σκιά. Ένα beach bar και ντους εξυπηρετούν τους λουοµένους.

                            Παραλία Αγ. Φωκά

Παραλίες Τήνου και χωρητικότητα ακτών